Hoorn en het water( groep 7 en 8)

foto Omringdijk

Hoorn en het water

Muziek, literatuur en omgevingsgeschiedenis gaan hand in hand.

Aan de leerlingen van groep 7 en 8 wordt vanaf april 2017  een programma van twee lessen aangeboden over de geschiedenis van De Omringdijk in combinatie met De Bolero van  Maurice Ravel en het boek Boris en het woeste water van Rindert Kromhout.

In de eerste les op de eigen school wordt de voorkennis geactiveerd. De Omringdijk wordt in  de liedjes ‘Op de dijk’ en ‘Een dijk van een dijk’ bezongen vanaf de 13de eeuw tot nu. Er wordt gesproken over dynamische tekens en grafische notatie. De termen kort- lang, hoog- laag, hard- zacht en klankkleur krijgen betekenis.

In de tweede les wordt de overstroming van 1 november 1675 bij Hoorn in een klankspel nagespeeld. De leerlingen zijn speler in het orkest en/ of dirigent.

Met de kennis van de eerste les  worden de leerlingen  uitgenodigd voor: de grote trom, de zweepslag, de klankbuis, het houten slagwerk of het metaal om onweer/ bliksem, wind/ geruis, scheepsgeluiden, wind- en watergeluiden of stemmen van opwinding, verbazing of  paniek uit te beelden.

Foto’s van een uitvoering:

4518451344964438

 

Bedankt! You've already liked this